Trainingspakken hangen vaak jaren in je kast zonder dat je er aandacht aan besteedt. Misschien heb je voor het zoveelste jaar op rij het goede voornemen om naar de sportschool te gaan opgegeven, of misschien hangt het er gewoon nog omdat je het ooit van je ouders hebt gekregen. Toch zijn trainingspakken vaak hele comfortabele en bruikbare kledingstukken. Op deze pagina kom je meer te weten over deze vergeten verborgen juweeltjes.

Het verhaal van het trainingspak

Je zou het misschien niet zeggen, maar het trainingspak gaat inmiddels al bijna honderd jaar mee. De eerste trainingspakken ontstonden in de jaren ’20 van de vorige eeuw in Frankrijk. Iets meer dan tien jaar later werden ze populair gemaakt dankzij de Olympische Spelen in de late jaren ’30. Ook door de leden van sportteams en teams van universiteiten gingen steeds meer mensen trainingspakken dragen. Op deze manier werd het al langzaam deel van de cultuur en mode van de jeugd. Door de opleving van de hiphopcultuur in de jaren ’80 en ’90 werd de nieuwe status van deze sportkleding bevestigd. Hoewel er af en toe nog kritiek werd geuit op het dragen van trainingspakken buiten sportsituaties, zijn ze inmiddels een veel geaccepteerd en veel gedragen kledingstuk.

Trainingspakken in de mode

Gedurende honderd jaar is het trainingspak natuurlijk niet hetzelfde gebleven. In hun vroegste fase waren het gebreide broeken, en pas veel later ontstonden de standaard grijze jersey joggingbroeken die we nu allemaal kennen. Ook op andere opzichten heeft het uiterlijk van trainingspakken veel ontwikkelingen doorgemaakt. Van de felle pakken uit de jaren ’80 naar meer minimalistische, eenvoudige, of nog steeds kleurrijke designs van nu. Inmiddels zijn trainingspakken en -broeken een belangrijk deel geworden van de streetwearcultuur. Bij deze stroming hoort meestal gemakkelijke, comfortabele kleding die er toch goed uitziet. Sommige merken uit deze cultuur maken zelfs kleding die voor duizenden euro’s wordt gekocht of doorverkocht, wat de populariteit van de cultuur alleen maar laat groeien.

Toepassingen van trainingspakken

De meest voorkomende tijd om een trainingspak te dragen is natuurlijk tijdens het sporten. Bij vrijwel elke sport kun je een trainingspak dragen, omdat er ontzettend veel verschillende soorten trainingspakken ontstaan zijn. Deze zijn allemaal gespecialiseerd op een bepaalde sport, of op de voorkeuren van de drager. Zo zijn er bijvoorbeeld waterdichte trainingspakken, die gedragen worden bij buitensporten zoals hardlopen of -fietsen. Hier tegenover staan de ademende pakken die goed te dragen zijn bij een training in de sportschool of bij het sporten in warmere omgevingen. De geschiedenis van het trainingspak heeft echter al bewezen dat de sportschool zeker niet de enige plek is om een trainingspak te dragen. Doordat ze vaak gemaakt zijn van warme, comfortabele stof zijn trainingspakken zeer geschikt om thuis in te relaxen. Daarnaast zijn ze ook gemakkelijk te combineren in andere outfits, zodat je ook prima een trainingspak of joggingbroek aan kunt doen naar informele afspraken buiten huis. Dus laat je trainingspak niet langer in de kast verstoffen, maar geef hem nog een kans. Of bestel een nieuw trainingspak en draag het waar en wanneer je maar wilt.

X